Anja asked 3 дана ago
Bila sam juče kod kardiologa na pregled i radjen mi je ekg zbog preskakanja i lupanja srca i prepisana mi je terapija concor cor1,25 zbog ekstrasistola. Medjutim doktor mi je rekao da mi je PQ interval na granici,i u dijagnozi napisao PQ interval 0,12 sec, sindrom LgL,a dole u nalazu ekg piše PQ interval 141ms.Guglala sam i vidim da je granica od 0,12 do 0,20 sec. Uplašila sam se, da li imam razloga za brigu, i da li to skraćenje može biti posledica nekih lekova ili nečeg drugog npr?

3 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 3 дана ago
Postovana  Kod ibrzanog srcanog ritma skracuje se i duzina pq intervala ,sto je verovatno kod Vas slucaj. Sa terapijom koju ste dobili ponovite kardioloski pregled ukljucujuci i holter ekg i ultrazvuk srca . Uzroci mogu biti razna stanja ili oboljenja srca ili drugog sistema ( nap kod anemije ,astme posledica ) ili ponekad i dejstvo nekih lekova . Pozdrav
Anja replied 3 дана ago

Da li je to opasno stanje i da li može taj QT interval da se dovede u normalu? Nisam anemična,nisam imala ni astmu. Radila sam ultrazvuk srca gde je sve dobro,sem što imam duži mitralni kuspis bez kriterijuma za prolaps mr 1+.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 3 дана ago
Moguce je da ce sa lekom koji pijete ( Concor) tahikardija preci u normalan ritam i pq interval ce biti u redu ako je tahikardija bila uzrok .
Anja replied 3 дана ago

U zadnjih par meseci sam bila par puta kod kardiologa i nikada mi to nije rečeno ,niti spomenuto da imam Lgl sindrom. Juče sam na pregledu imala 89 otkucaja na ekg. Da li se sa tim sindromom radja ili se tako pojavi tokom života ?

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 3 дана ago
Postovana  Lgl sindrom oznacava poremecaj sporovodjenja srcanih impulsa iz pretkomore u komoru ,s tim sto se u danasnje vreme ta dijagnoza izbegava ukoliko nisu radjena elektrofizioloska ispitivanja srca . Ukoliko se potvrdi dijagnoza i daljem ispitivanju treba Vas kardiolog da Vam da detaljne savete o mogucim komplikacijama koje su dosuse redje ali moguce i savet koje aktivnosti treba da izbegavate ,npr ne bi trebalo da vozite kola. Medjutim bez detaljnih elektrofizioloskih ispitivanja ne bi trebalo tvrditi da se radi bas o Lgl sindromu . Pozdrav