Milan Karagaća asked 1 месец ago

Poštovani,kardiološki sam bolesnik operisan 1999.godine ,kada je ugrađen dvostruki bajpas.Uzimam dosta kardioloških lekova:, Mexiletin caps.200 mg;Concor 2,5 mg;Isocard caps.80mg;Valsacombi 80/12,5;Valsacor 80 mg;Preductal 80mg,caps;Cardivitamin; CardifortIN;Cardiopirin 100mgRosuhol 10mg i 5 mg,naizm.;Bromzepam 3mg; LASIX; Spironolactone 25 mg(na drugi dan po 1); Noplaza 20mg(sa pauzama); INTESTA; Magnezijum 375 ili 400 mg; NTG spray,u slučaju bola u grudima. Od prošle godine Holesterol ukupni i HDL su znatno niži, zatim trombociti takođe u rasponu os 110 do 140; mokraćna kiselina već nekoliko godina je povišena (imam ciste na bubrezima), d-Dimer takođe, a unazad dve godine i tumor marker CA 74,2 je konstantno povišen mada nemam nikavih indikacija drugih. Rađena gastroskopija u martu 2022.godine i bio nalaz uredan.U septembru 2022. urađen skener grudnog koša,abdomena i male karlice. Kolon u celini u spazmu sa većim brojem divertikula dominanatno na ascedensu i početnom delu transverzuma.Oko ovih divertikula bez bitnijih reaktivnih promena. Imače imam problema i sa hemoroidima pa sam uradio i lab. tumor markera i svi su u redu osim CA-74,2, koji je , kao što vidite u pregledu u tabeli konstantno uvećan. Bila planirana kolonoskopija ali zbog kardioloških problema i rađene koronarografije u novembru prošle godine, preporučeno da odgodim kolonoskopiju koja je bila zakazana za februar ove godine. Inače, nemam krvarenja, bolova ni drugih indikacija osim eto povremeno uvećanih hemoroida. Izvinjavam se na opširnosti ali sam hteo da dam što detaljnije podatke ako bi ste mi dali Vaše cenjeno mišljenje o karakteru poremećaja laboratorijskih vrednosti datih u tabeli i u prilogu. Dakle, koliko je alarmantno , šta savetujete i da li možda terapija utiče posebno na vrednosti pa neke i snižava. Hvala Vam najlepšeS poštovanjem

Milan Karagaća

Attachments

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 1 месец ago

Postovani

Glavni problem je povisen tumor marker Ca74-2,sto budi sumnju na mogucu malignu bolest organa za varenje ili pluca ili drugih organa .

Holesterol malo snizen ,d dimer povisen ali ne vise od tri puta sto se moze tolerisati uz Vasu terapiju ,trombociti snizeni nejasnog uzroka .

Na prvom mestu treba istraziti da li se radi o malignom oboljenju ,najpre neinvazivnim metodama ,najbolje magnetnom rezonancom ili skenerom grudnog kosa i trbuha prvo ,ako se sumnja na maligno oboljenje debelog creva ili zeluca onda slede gastroskopija i kolonoskopija kao invazivne metode .U tom slucaju je potrebna priprema i kontrola i kardiologa i anesteziologa .

Predlazem sa potrazite misljenje i onkologa tokom ispitivanja .

Sa preciznijom dijagnostikom bice jasniji uzrok i ostalih poremecenih lab vrednosti .

Pozdrav