Ana Dukic asked 7 месеци ago
Poštovani,
godinama imam anemiju usled nedostatka gvožđa, nekad manje, nekad više izraženu. (Žensko, 39 godina, ciklusi obilniji na 25-26 dana, jedna blizanačka trudnoća pre 9 godina).
Od lekova pijem za pritisak i concor cor, (srčana insuficijencija I stepen) i eutirox (hašimoto).
Zadnji put mi je hemoglobin bio u redu marta 2021 (123), ali su konstante i dalje bile snižene (MCV, MCH, MCHC), kao i uvek, Povremeno su povišeni trombociti. Od onda sam dobila da 5 dana u toku ciklusa redovno uzimam sideral folico (21mg gvožđa, folna kiselina, vitamin C, D, B6 i B12 zajedno u kesici), što sam ja poštovala jedno vreme, a posle ne. 2022. na proveri hemoglobin je bio 110-112. Uzimala sam po kesisu -dve sideral folica kad je ciklus, a od jula ove godine do novembra nisam uopste. U oktobru ove godine, nekon mesec dana problema sa želucem (dr je rekla da je gastritis, heliko i sve drugo negativno), na slučajnoj proveri hemoglobin je bio vrlo nizak (94).  Dr mi je dala globifer (18mg) koji sam pila oko mesec dana. Nakon toga, rezultati su bili skoro isti. Prešla sam na sideral folico, i promenila ishranu pomalo - namirnice bogate gvoždjem svakodnevno). Takođe sam posle dugog neaktivnog perioda počela brzu šetnju svakog dana po 30 minuta u 2 termina (ukupno bar sat vremena šetnje)
Htela sam posle ciklusa da proverim opet KS, medjutim rezultati su opet manje više isti. Veoma sam zabrinuta, jer sam očekivala da će biti makar malo bolji, (jer ukupno uzimam gvožđe mesec i po dana, ali po savetu dr NE neki jači preparat koji sam pre pila (tothema, heferum, referal...)  nego one koji imaju samo dnevni unos 18-21 mg, jer kaze da mi je to hronicno stanje)
Da li biste mogli da mi kažete svoje mišljenje, šta bih mogla još da proverim i da promenim? Da li postoji sumnja na neko drugo oboljenje, ili je samo anemija? Inače zadišem se pri naporu, npr brza šetnja isl. i imam potrebu da duboko udišem, ali mi je kardiolog rekla da je to zbog srčane insuficijencije. Drugih tegoba nemam. (nepušač, alkohol ne konzumiram, imam višak kg, sve druge pretrage u redu - masnoće u krvi, pretrage žuči itd.)
Molim vas za iskreni savet i mišljenje. Pre uzimanja gvoždja (1,11, - HG 94, HCT 30,2 MCV 67,8 MCHC 311, trombociti 476)
druga nakon uzimanja globifera 28 dana i jednog obilnog ciklusa  (4,12, - HG 94, HCT 31,4 MCV 63,1 MCHC 199, trombociti 479)  
Današnji nakon 2 nedelje sideral folico i meda sa koprivom, istovremeno i nedelju dana posle malo manje obilnog ciklusa i slabije virusne infekcije (nos,grlo, kasalj) ( 19.12. - HG 94, HCT 31,6 MCV 67,3 MCHC 297, trombociti 565).
Molim Vas za vaše iskreno stručno mišljenje i savet. Hvala najlepše.
Srdačan pozdrav!

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 7 месеци ago
Postovana  Sideral od 30 mg jefnom dnevno je terapijska doza leka ,lecenje treba da traje sest meseci da se popune rezerve gvozdza u organizmu . Mislim da treba iskljuciti skriveno krvarenje i iz creva Fob testom ,ako je negativno obratite se hematologu za precizno odredjivanje uzroka anemije i malo povisenih trombocita . Pozdrav