Pitanja i odgovoriIzaberite oblast medicine na koju se odnosi Vaše pitanje: Hematologija - Bolesti krviHematomi u trudnoći – Urođene trombofilije MTHFR i PAI-1 heterozigot
Jovana asked 1 година ago
Poštovani, Imala sam dva missed ab. u 10. nedelji. Prošle godine sam imala jedan u junu, i sada drugi put u januaru. Naime, obe trudnoće su išle istim tokom, i završile se u 10. nedelji, prestankom srčane radnje. Oko 6. nedelje mi krenu blaga krvarenja koja se pojačavaju. Uzrok: HEMATOM.
Oba puta je hematom bio dosta veći od ploda i trudnoća se završavala kada on dostigne veličinu od 65mm. Bila sam pokrivena terapijom - Utrogestan 2x2000mg i nedelju dana pre pobačaja, pojačali depo progesteron injekcije sa tri na svaka dva dana uz obavezno ležanje. Preležala sam ceo decembar i januar do tog pregleda 11.01. Od dijagnoza koje znam da imam je tu blag Hasimoto (terapija 25mg) i uradila sam test na urođena trombofilije i tu su utvrdili da imam MTHFR I PAI-1 heterozigot. Rekli su mi da su to blage mutacije i da mi ne treba terapija sem metil folata (folne kiseline u razgradjenom obliku). U prethodne dve nedelje sam dodatno uradila sledeće analize TORCH - uredan, kariotip moj i suprugov - uredan, nalazi štitne žlezde - TSH, FT4 u granicama, OGTT i insulinska - uredan nalaz, Antifosfolipidna antitela (lupus antikoagulans, antikardiolipinska, beta-2 glikoprotein) - uredna/negativna, protein C, S - uredan nalaz
- INR 1.26 (ref. 2.00-3.500)
- PV (protrombinsko vreme) 13.9 (ref 9.1-12.1)
- D-dimer u 8. nedelji (uprkos tom hematomu) u granicama - 188 (referentna vrednost <500) Hematolog kod kog sam otišla mi je rekao da su ovo blage trombofilije i da u narednoj trudnoci pratim i merim D-dimer pa ako bude izvan granica da uključim fraxiparin 0.3. Do tada, samo metil folat i folacin.   i dalje tražim potencijalni razlog nastanka hematoma koji konstantno raste uprkos apsolutnom mirovanju i ležanju. 

Da li biste Vi mogli da me uputite ili posavetujete šta bih još mogla da proverim ili uradim pre naredne trudnoće i kakvog ste vi stava povodom uvođenja preventivne terapije fraksiparinom? Hvala unapred.

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 1 година ago
Postovana  Hematoloski pregled je sasvim u redu . Pozdrav