Marko Dobrović asked 7 месеци ago
Poštovanje, moje ime je Marko Dobrović (45 god) i problem koji imam razvio se u zadnjih 12 i više meseci ali je zadnji mesec dana postalo sve gore i zadnjih nedelju dana je moje stanje nepodnošljivo bolno. Radi se o tome da imam jake bolove u leđima u predelu karlice, ali pre svega se ti bolovi šire ka nogama preko zadnje lože mišića ili bih rekao tetiva. Išao sam kod lekara pre dva meseca i on je konstatovao išijas, trebalo je da snimim kičmu ali nisam jer sam imao probleme u porodici pa bi i njih naveo i pitao da li sve što mi se dogodilo može da pojača ili ubrza moje probleme. Pre dve godine sam izgubio sestru mog stariju godinu dana od mene, u naletu covida, a pre dve nedelje izgubio sam oca i ostao sam u kući. Majku sam izgubio još 2000. godine od karcinoma dojke i kasnije kostiju. Moja bolest je progresivno napredovala sa svim tim dešavanjiima u zadnje dve godine, ali poslednja dva meseca su nepodnošljiva. Živim sam, nezapošljen sam a inače sam čitav život radio sa računarima i pripremom štampe u štamparijama, radio na televiziji ali zadnjih godinu ipo dana sam bez posla i izdržavao me oca. No to nije sad pitanje, možda pre za psihologa. Uglavnom nemam nikog pored sebe. Neoženjen sam i bez dece svojom voljom i ljubavni život je uvek bio ok ali sam eto zadnje dve godine sam jer nisam želeo nikog pored sebe u velikoj žalosti za sestrom, sada ocem. Pre dve nedelje sam hodao otežano na sahrani, sada ne mogu do toaleta da stignem. A moram da ložim sam, da jedem, idem do prodavnice i počeo sam jako da mučim prijatelje, ja prosto ne prepoznajem sebe. Jedva stignem od kuće do kapije i taksija da bih išao kod lekara. Bol je prejak dok hodam ili sedim u nekom nekom nezgodnom položaju. Kao da mi se zatežu tetive u karličnom delu i zadnjici pa sve do stopala, cirkulacija u nogama nije najbolja. Kad se namučim da hodam, dok operem sudove i založim utrnu mi malo stopala. Idem sa štapom i ujutro ću ići specijalisti, no molim Vas za Vaše mišljenje, može li to biti samo upala tih vezivnih mišića, da li je ovo možda ozbiljna diskus hernija jer mi svi o tome govore. Bol je kada hodam od 1 do 10, 9 i 10. Jako sam uplašen, ja ću sutra ići kod specijaliste ali živim u malom gradu i malo sam skeptičan o lečenju ovde, a pritom imam problem jer moram završiti gomilu birokratskih stvari oko nasleđenih dugova i obaveza, a koje ne može učiniti niko sem mene. Da li moje kretanje može pogoršati stanje? Hvala Vam ako ste imali strpljenja za moje pismo, ali želim vaše mišljenje a svoje nalaze koje dobijem sutra i u naredno vreme bih Vam redovno slao, a Vi  moje pismo možete dati i nekom Vašem specijalisti za ove bolesti, te me spojiti sa njim. Hvala Vam neizmerno, Marko Dobrović iz Zaječara. 

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 7 месеци ago

Postovani Marko ,
Primite moje saucesce povodom gubitka voljenih clanova porodice .Sasvim je ocekivano da sada prolazite kroz teski period tugovanja ,koji slabi i Vase psihofizicke sposobnosti ,uz mogucu bolest kicmenog stuba i neuropatiju, prosto podvig je sve sto postizete .
Period tugovanja ima svoje faze ,traje ,ali na neki nacin i polako oporavlja posle nekoliko meseci .
Medjutim ,tu su i hitne obaveze ,kucne i administrativne koje treba u tom stanju obaviti ,a na prvom mestu je Vase lecenje .
Nemojte se ustezati da trazite pomoc prijatelja i zdravstvenih radnika .
Mozete uz licnu kartu i pratioca uzeti kolica iz Doma zdravlja i prevoz sanitetskim vozilom do zdrravstvene ustanove .
Mozete traziti i bolnicko lecenje i ispitivanje narednih dana dok Vam ne bude bolje .
Potreban je neuroloski pregled ,nmr ili skener lumbisakralne kicme ,detaljan lab nalaz i to sed kks proteini glikemija urea kreatinin hol trig alt ast al fosfataza amilaza ldh crp urin .
Najcesce su degenerativne promene interverebralnog diskusa uzrok ..medikamentozna terapija kortikosteroidima ,analgeticima i vitaminima b kompleksa puno pomaze da se tegobe smire .
U zavisnosti od uzroka moze biti potreban i pregled neurohirurga ,ali tek po smanjenju bola .
Fizikalna terapija takodje puno pomaze ali tek posle medikamentozne terapije ..danas je siroka paleta lekova koji Vam.mogu pomoci i sigurna sam da ce biti bolje .
Mala doza antidepresiva i anksiolitika bi takodje bila od pomoci da se smanji prag za bol i da se brze i lakse oporavite zbog bolnih gubitaka clanova porodice .
Lokalno mozete mazati antireumatski gel ali bez masaze u fazi bola .
Javite mi kako ste ,javite rezultate ispitivanja .
Nadam se da ce Vam podrska sa naseg sajta biti mala ,ali dragocena pomoc u svako doba .
Do sledeceg susreta online sa Vama ,srdacan pozdrav!