Nebojsa asked 3 месеца ago
POSTOVANA, IMAM 55 GODINA, VISAK KILOGRAMA I NEMAM VECIH ZDRAVSTVENIH TEGOBA, SEM PROBLEMA SA KOLENIMA I REGULISANOG KRVNOG PRITISKA. NEDAVNO SAM URADIO KOMPLETNE ANALIZE KRVNE SLIKE I EVO ANALIZE KOJE NISU NORMALNE, ODNOSNO KOJE SU VISE ILI NIZE OD NORMALNIH: ALKALNA FOSFATAZA JE 42, CK JE 385, GVOZDJE JE 10,6, KALIJUM 4, KALCIJUM 2, CRP 6, MCHC 316, MPV 11.5 I MONOCITI 11,2. SVE OSTALO JE APSOLUTNO U REDU, UKLJUCUJUCI I GLUKOZU I LIPIDNI STATUS. MOLIM ZA VASE MISLJENJE O OVIM VREDNOSTIMA.

1 Answers
Dr Vladimir ŽivkovićDr Vladimir Živković answered 3 месеца ago
Razumem vašu zabrinutost u vezi sa nekim odstupanjima u vašoj krvnoj slici. Evo kako mogu tumačiti neke od abnormalnih rezultata:
  1. Alkalna fosfataza (AF): Vaša vrednost AF je 42, što se smatra normalnim. AF je enzim koji se nalazi u kostima i jetri, i njegova povišena vrednost može ukazivati na probleme s jetrom ili kostima.
  2. CK (kreatin kinaza): Vaša vrednost CK je 385, što je povišeno. CK je enzim koji se oslobađa u krvotok kada su mišići oštećeni. Visoki nivoi CK mogu biti povezani sa mišićnim povredama ili bolestima srca.
  3. Gvožđe: Vaša vrednost gvožđa je 10,6, što je nešto niže od normalnog. To može ukazivati na anemiju ili smanjen unos gvožđa putem ishrane.
  4. Kalijum i kalcijum: Vaše vrednosti kalijuma (4) i kalcijuma (2) su unutar normalnih granica, što je dobro.
  5. CRP (C-reaktivni protein): Vaša vrednost CRP je 6, što ukazuje na prisustvo upale u organizmu. Povišene vrednosti CRP-a mogu biti povezane sa infekcijama, zapaljenskim bolestima ili drugim stanjima.
  6. MCHC i MPV: Vaše vrednosti MCHC (316) i MPV (11.5) su unutar granica, što je u redu.
  7. Monociti: Vaša vrednost monocita je 11,2, što može biti povezano sa stanjem poznatim kao monocitoza, koje može biti posledica infekcija, inflamacija ili drugih procesa u telu.
Važno je napomenuti da laboratorijski rezultati treba da se tumače uzimajući u obzir i kliničku sliku i eventualno dodatne testove. Ukoliko imate još neko pitanje možete ostaviti komentar. ili postaviti novo pitanje. Svako dobro.