Jelena Arbutina asked 2 месеца ago

htela bih da pitam volela bih da mi date savet kako da se ponasam sa detetom u toj situaciji imam dete od 2 godine kad nije nesto po njegovom vristi nenormalno pravi mi stresne situacije bukvalno neznam sta cu sa njim primer izadjemo napolje igramo se i kad treba da podje kuci vristi dere se nece sta treba u toj situaciji da uradim kad se tako ponasa dali da đu kazem nesto da ga ignorisem jer stvarno vise neznam a i sta da radim ako ne uspem da ga umirim dali da ga ignorisem cekam da se sam smiri ili sta jer stvarno neznam sta je ispravno dali je to faza u tom periodu i kako se reaguje u takvim situacijama svaki savet bi mi znacio jer ja se iznerviram a. to mi utice i na zdravlje.

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 2 месеца ago

Postovana

Najvaznije je da Vi budete smireni .

Potrebno je pratiti osecanja i potrebe deteta .

Ako dete vristi znaci da je ljuto ,uplaseno ,tuzno i prvi korak je da dete umirite ,razumevanjem njegovih osecanja i potreba ,pomaganjem da zadovolji svoje potrebe .

Roditeljska duznost je upravo da prepoznaje navedeno i da se trudi da zadovolji decje potrebe .

Deca su izrazito osetljiva na roditeljska osecanja ,ako ste nervozni dete ce biti takodje nervozno ali i uplaseno ,ljuto ,nezadovoljno .

Kad treba postavito detetu granice to cinite nezno ,pazljivo ,smireno .

Nagradite dete za pozeljno ponasanje,nemojte ga steogo kaznjavati ,fizicki nikada ,vec strpljivo objasnite sta zelite da dete radi ,reflektujuci tj objasnjavaji mu njegova osecanja i potrebe sa saosecanjem,na primer :"Vidim da si mnogo ljut i zao mi je zbog toga ,hajde da se dogovorimo do kada ces se igrati ,pa cemo posle da idemo kuci na rucak koji volis ..."

Dete uci od roditelja da prepoznaje svoja osecanja i potrebe i nacine kako da se umiri i kako da zadovolji svoje potrebe .

Bolje je i razmaziti dete nego biti previse strog .

Naci sredinu u tome je najbolje .

Pozdrav