Biljana Tanaskovic asked 3 месеца ago
Postovana, na osnovu analiza i  temperature 39, par dana peckanja, koje je potom nestalo ( uz to sam imala i pritisak 190/110 (inace je oko 135/90 uz lekove)i puls 100, a inace je oko 75-80) mi je utvrdjen kritican Esherichie Coli(10 miliona), a ostali rezultati koij su izvan granica su sledeci: Leukociti 11.2 (3.5 - 10.0),  Neutrofili % 82.6 (40.0 - 70.0 % ), Limfociti % 10.6 (20.0 - 45.0 %) , Neutrofili aps. 9.24 (2.00 - 7.00 10*9/L), SEDIMENTACIJA 73 (< 20 mm/1h WGR S), CRP 167.3 (< 5.0), ALKALNA FOSFATAZA 131 (35 - 104 U/L), GAMA GT 47 (6 - 42 U/L SPFT), Urinokultura:10.000.000 Echerichia Coli CFU/mL  Urin: Zamucen, zut, 1.025 gustina,Hemoglobin u tragu., Eritrociti 4-6 svežih (do 3/hpf MS U), Leukociti 10-15 (do 5/hpf MS U), dosta baketirija I sluzi. Dobila sam najpre u hitnoj Ciprocinal 2 puta dnevno ( od kog se redovno ujutru preznojim) i posto temperatura posle par dana nije prestala, dobila i PANCEF 1 puta dnevno (od urologa), oba da pijem 10 dana pre sledece kontrole.Pri svakom unosu hrane mi je muka, pa sam danas uvela sebi Noplazu u nadi da ce taj simptom proci. Samostalno sam zakljucila da infekcija nije posledica vaginalnog zarazavanja, vec nekog trovanja hranom,  posto su pre  mesec dana svi nalazi bili uredni, ukljucujuci i ginekoloske, osim CRP-a koji mi je uvek blago povisen 15-20, nemoguce utvrditi uzrok),pa je neobicno da skoce ovako naglo i  nikad za 50god. nisam imala ur.infekciju, a urolog je pomenuo da je neobicno da je pored previskog CRP-a istovremeno povecan jos neki parametar (nisam zapamtila koji) .(?).Inace lecim se od hipertenzijea i dijabetesa 2, oba u podnosljivim granicama bez prevelikih skokova. Da li je potrebno da uradim jos neke analize i proverim jos neke organe,  ili kako da utvrdim sta je uzrok infekcije i da li da ih uradim sada ili da sacekam 10 dana da zavrsim terapiju ?  Plasim se da je previse antibitoka za 3 meseca posto sam  tokom januaru imala resp.infekciju i popila 3 antibiotika za redom.  Da li 30% visi nivo ALP-a ukazuje da sam u opasosti da dobijem osteporozu ili je vec imam ili neko drugog dole navedenog oboljenja i sta mogu uradim po tom pitanju? Povišene vrednosti mogu da ukazuju na povećanu razgradnju kostiju. Može se javiti i razviti osteoporoza (osteosarkom, metastaze, hiperparatireiodizamPadžetova bolest). Karakteristično je povišenje u slučajevima postojanja prepreke u žučnim putevima (kamen, ožiljno tkivo, rak), ali i kod oboljenja jetre. Oboljenja Hodgkinova bolest, kongestija srca i ulcerativni kolitis daju umereno povišene vrednosti ALP-a u serumu.

Najlepse hvala na odgovoru!  

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 3 месеца ago
Postovana  Uradite hitno ultrazvuk trbuha i nastavite sa terapijom uz kontrolu hirurga i urologa . Imate ozbiljnu urinarnu infekciju . Alkalna fosfataza moze biti povecana kod raznih stanja uz treba iskljuciti akutno zapaljenje zucne kese i drugih stanja . Pozdrav