Dušan asked 2 године ago
Stara dobra nesanica,i još jedna neprospavana noć, i san tek od 5.10-9.20 h.  Zaspao sam sa 1+1 lexilium od 3 mg, Lunata 1/2 od 10 mg, i melatonin od 1 mg 2x1.. Imam još jedno 7-8 tableta lekova lexilium i lunata. E sad kako da zaspem samo uz melatonin kad legnem, bez panike, opušteno, ali nakon dva sata od 22. 10h - 23.10 h, 00.10 h, prosto nema sna, pa mi je onda sigurnost uz lekove, hemiju, koji mi znate i sami, nekad i ne pomažu kod nesanice. Šta da radim, šta je preporučljivo, ako Vam kažem da nemam poverenja u psihijatre. Preko dana osećam manji tremor, ali to je možda zbog nedovoljno sna, aritmiju, zbog kafe, kako se ne bih osećao toliko pospan, a uveče mi naiđe anksiozna senzacija, noćni strah - noćna mora kao očekivana reakcija leka Lunata. Hvala ogromno na odgovoru i što me ohrabruje svaki Vaš savet. 

2 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 2 године ago
Postovani  Nemojte uzimati Melatonin uz lekove . Uzmite celu tabletu Lunate pred spavanje ,ostalu terapiju redovno . Za dobar sam potrebna je i fizicka aktivnost dnevna na svezem vazduhu ,zatim tkz higijena sna sto znaci da uradite pripreme pred spavanje tj da obezbedite sebi mirno udobno vece neoisredno pred spavanje . Uz to ,psihoterapija bi pomogla puno kroz seriju razgovora duze vreme . Sada je psihoterapija dostupnija i nadam se da cete imati tu mogucnost da dublje sagledats izvore teskobe i nesanice kako bi ste se toga i oslobodili . Pozdrav        
Dušan replied 2 године ago

Draga doktorko, Biljana, nešto mi je opet, noćas, razrušilo san.. Noć meteoropatija, bioprognoza – nesanica, stresogeni, nesvakidašnji životni faktori, a i to što mešam melatonin, danas i 3-4 tablete po 1 mg, po savetu američkog lekara , optimalna doza, ne bih li zaspao.. Preko dana, i ništa, nažalost.
Lunata mi uz 1 tabletu od 10 mg pre “spavanja”, uz 1/2 lexiliuma, daje nešto što je polusan, dremka, ali ne i san koji će me osvežiti.
Na injekcijama sam Ohb12, i imam još jednu da primim..
Poslušaću Vas, da ne pijem melatonin, uz lekove, jer ono što je postigao prvih dana, s melatoninom, paralelno s ostalom terapijom, sada nije.
Panične misli me navode da se vratim “začaranom krugu” to jest, pijenju leka Sidata od 50 mg,ujutru, ili bar 1/2 prvih 7 dana, uz post koji kreće.
Psihoterapija i set razgovora u sadašnjem vremenu mi deluju, zaista kao nemoguća misija.
Pozdrav i svako dobro *.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 2 године ago
Postovani  Sada imate mogucnost i za besplatnu psihoterapiju preko volontera pri Udruzenju psihoterapeuta    Pored toga i serija razgovora sa psihologom koji je dostupan u Domovima zdravlja ili sa izabranim.lekarom ili cak sa bliskom osobom koja ume aktivno da slusa i saoseca bili bi od pomoci . Stres,konflikti su ipak i sansa za livni rast i razvoj. Kontrolni pregled Vaseg psihijatra i promena terapije bi takodje pomogli kao prvi neophodan korak . Uz to se podrazumeva tkz higijena sna ,dakle planirajte svoje dnevne i vecernje aktivnosti tako da bude dovoljno fizicke aktivnosti na svezem vazduhu danju ,a uvece relaksirajuce i umirujuce aktivmosti koje ne razdrazuju nervni sistem ,zatim i fizicka priprema prostora za spavanje bez buke ,svetla i bilo cega uznemirujuceg . U svemu tome ako mogu pomoci detaljnijom prepiskom obratite se slobodno . Pozdrav