Damir asked 6 месеци ago
Dobar dan.Imam 43 godine,i vec 2 puta od novembra 2022 do sada mi se javio divertikulitis debelog creva.Posto radim kao vojno lice lecen sam na vma ,ali lutam i ne znam sta da koristim kao ishranu i preventivu istog( neki lek ili nesto sto ja kao pojedinac mogu doprineti).Radjena mi je kolonoskopija za svaki slucaj i ct i sve je u redu sem tih divertikula na sigmi.Najvise me muci prehrana sta smem a sta ne i kako licno ja mogu spreciti da ne dodje do recidiva.Hvala unapred!

2 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 6 месеци ago
Postovani Postavili ste vrlo znacajno pitanje ,jer zapaljenje divertikula nije bezazleno ,postoji cak opasnost kod vecih divertikula i zapaljenja od perforacije divertikula ,peritonitisa ,soka sto je vrlo tesko izleciti i preziveti . Dakle ,prevencija divetikuloze i komplikacija je zrav nacin zivota sa svakodnevnim kretanjem ,sto pomaze radu creva ,uzimanje dosta tecnosti i najmanje 8 casa vide dnevno ,uz izbacivanje potpuno alkohola pa i gaziranih i drugih vestackih pica . Ishrana podrazumeva izbacivanje slatkisa ,testa ,brze hrane ,a u bolnoj fazi izbacivanje i mlecnih proizvoda i uzimanje samo tecne hrane . Van faze bola u ishrani treba da budu zastupljene corbe ,supe ,dinstano i bareno povrce ,integralne zitarice umereno ,riba vise nego meso ,sveze voce i povrce ,dobro sazvakano . Takva ishrana i zivotni stil treba da sprece zatvor ,jer je zatvor kod divertikuloze opasan zato sto pogoduje nastanku divertikulitisa . Bitno je i da imate svog gastroenterologa koji ce povremeno raditi kontrolne preglede . Pozdrav

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 6 месеци ago
Pored navedenog ,vazno je izbegavati lekove koji ostecuju sluzokozu creva ,a to su na prvom mestu antireumatici ( brufen,diklofen i slicni lekovi ) zatim acetisalicilna kiselina ( aspirin,andol i slicno ) ,zatim mnogi drugi lekovi ,pa je vazno pre upotrebe leka proveriti da li ima nezeljena dejstva na sluzokozu creva .