Lara asked 2 месеца ago

Poštovani

Nedavno sam bila kod reumatologa, i dobila sam da uradim citav niz analiza koje ću prilikom sledećeg pregleda koji je tek u maju odneti na proveru i tumačenje. Međutim do tada nailazim na razne informacije i tumačenja, te bih molila da mi se objasni na šta ovi trenutni nalazi najviše liče/na koju bolest/stanje najviše ukazuju?

Od simptoma zbog kojih sam se javila reumatologu imam malaksalost, bolove u mišićima koji su tupi, metalni, bolove u zglobovima koji probadaju, suve oči, suva usta, ekcem na rukama, nemogućnost da se odmorim i da se naspavam koliko god sati spavala, brzo umaranje, bol u donjem delu leđa koji se pogoršava mirovanjem, dok se blagom fizičkom aktivnošću smiruje, natečen skočni zglob i maltene konstantna otečenost prstiju na rukama. Sem toga imam crvenilo na obrazima koje je prisutno 10+ više godina, kao i bol u donjem delu leđa. Uradila sam i HLA B27 tipizaciju za koju još čekam rezultate, te me isto tako zanima da li postojanje tog gena potvrđuje postojanje ankilozirajućeg spondilitisa? I da li je moguće imati reumatoidni artritis sa negativnim RF faktorom?

Na RTG snimku šaka i stopala, na stopalima nisu uočene nikakve promene, dok je na šakama uočen izražen otok vezivnog tkiva oko PIP zglobova, gde je otečenost veća na desnoj šaci.

Attachments

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 2 месеца ago

Postovana,

Timacenje reumatoloskih tegoba i lab prepustite reumatologu ,ali uradite opsti ili internisticki pregled da iskljucite ili potvrdite druge moguce uzroke tegoba .

Pozdrav