Aleksa K. asked 1 година ago
Poštovani, Od kraja avgusta ove godine lečim se kod kardiologa. Do polovine novembra sam 2x radio biohemiju i rezultati i za holesterol i za šećer su oba puta bili malo ispod granice (za 0,2 do 0,3). Kardiolog je tražio da me pregleda i endokrinolog. Endokrinolog je, uz ostalu biohemiju, zahtevao da uradim OGTT test sa 75mg glukoze na 0min, 60min i 120min). Pre par dana sam prvo uradio biohemiju i tu je
  • Glukoza - 5,6 (opseg 3,9 - 5,9),
  • HbA1c% - 5,4 (opseg 4,0 - 5,9) i
  • HbA1c - 35,00 (opseg 20,00 - 41,00).
Posle 2 dana sam uradio i OGTT test. rezultati su:
  • glukoza pre opterećenja - 6,6 (opseg 4,1 - 5,9) SPFT
  • glukoza posle 60min - 12,0 i
  • glukoza posle 120min - 9,1
Pre davanja krvi nisam jeo ništa 12č. (od 8č uveče prethodng dana do 8č ujutru na dan uzorkovanja). Imam 65 godina, muškog pola, zaposlen. Pitanje: O čemu se kod mene radi ? Dijabetes ili ... ? PS. Preferiram odgovor na mejl.

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 1 година ago
Postovani , Radi se o blagoj inzulinskoj rezistenciji . Uradite i nivo insulina posle opterecenja glukozom . Ako se moja radna dijagnoza potvrdi uvedite Gluformin 500 mg dva puta dnevno uz obrok . Pozdrav