Maša asked 10 месеци ago
Poštovani,

Potreban mi je podatak o dužini zadržavanja kortikostereoida u organizmu iz narednih razloga.

Naime, PRE nego što sam 4.8. dobila terapiju kortikosteroidima zbog problema sa diskus hernijom L5, L4, i L3, stalnim trnjenjem jedne noge, i bolovima u regiji kolena druge noge - (Flazak 30mg jednom dnevno - popila sam 2 kutije, s tim da sam par dana pred kraj pila po 1/2 a potom po 1/4 istog, no sam potom 2 dana pila i po 1 Dexason 0,5mg) - sam radila test na kortizol  28. 7. usled sumnje na Kušinga. 

Test na kortizol iz jula je rađen samo izjutra i ref. vrednosti su blago povišene, ali sam sada dobila da uradim i jutarnji i popodnevni test, istovremeno sa testom na prolaktin (prvog dana) i test za glukozu i insulin (2. dana).

Iz toga proizilazi moja nedoumica o tome ~ koliko dugo je potrebno da čekam da bi mi se u organizmu uspostavio njegov prirodni (dis)balans bez efekta kortikosteroida kako bi navedeni nalazi koje treba da dobijem bili verodostojni prirodnom stanju mog metabolizma bez uticaja kortikosteroida tj. koliko je dana potrebno da se organizam očisti od njih i uspostavi vlastiti bioritam lučenja ovog/ovih hormona?

Unapred zahvalna za Vaš odgovor ~ verujte mi da će mi mnogo značiti.

S poštovanjem

Maša Komadinić
Attachments

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic answered 10 месеци ago
Postovana , Kod primene kortikosteoida duze id dve nedelje u dozi vecoj od 7,5 mg moguce je da didje do supresije prirodnog lucenja hormona nadbubrezne zlezde i potrebno je vise nedelja da se nabubrezna zlezda oporavi . S obzirom da nemam tacan podatak koliko dugo ste koristili lek ,predlazem da analizu krvi odlozite za mesec dana . Pozdrav