Vladan asked 2 године ago
Poštovani, da li mi na osnovu izveštaja radiologa možete reći da li se radi o većem zakrečenju arterija nogu i da mi objasnite da li je ta stenoza opasna ?  Star sam 55 god i problem sa venama imam jer su varikozne i vide se (izražene su) ali nisam do sada osećao nikakav problem sa arterijama donjih ekstremiteta. Da li ta Ateroskleroza znači da su mi sužene (začepljene ) i ostale arterije- na srcu, karotide i ostale jer ja nikakve probleme sa arterijama ne osećam ? da li treba da postoji veliki razlog za brigu? S poštovanjem
Attachments
Vladan replied 2 године ago

Nisam Vam napomenuo da mi je poslednjih 15-tak godina koeficijent ateroskleroze visok i kreće se između 3.8 i 4.8. Lipidni status je uvek u granicama normale ali mi je dobar holesterol HDL uvek oko 0.6 do 0.8- uvek je nizak, a LDL je uvek u granicama normale, kao i trigliceridi. Mada ja ne vidim način da povisim nivo HDL-a.

2 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 2 године ago
Postovani  Potrebni su dodatni pregledi i to dopler karotida ,kardioloski pregled ,pregled ocnog dna zbog ateroskleroze . Faktori rizika subhipertenzija,pusenje,prekomerna tel tezina ,lipidni status ,glikemija,stres... Mozete oiti lek iz grupe statina za regulisanje lipidnog statusa nor Paravano 10 mg jenom.uvece . U lecenju je potrebna konsultacija vaskularnog hirurga i uvodjenje lekova . Do tada uzimajte i Cardiopirin 100 jednom dnevno . Pozdrav
Vladan replied 2 године ago

Poštovana, dopler karotida sam radio pre 2 godine i nalaz je bio uredan, na kardiološke preglede idem na svskih 6 meseci i od terapije pijem Massido, pritisak je uvek u granicama normale. Jedino nikada nisam radio pregled očnog dna ali nosim naočare za čitanje. Što se tiče telesne težine spadam u mršave osobe, šećer nikada nisam nimao ,a merim 2-3 puta godišnje. Lipidni status je takav da su mi mi svi holesteroli u granicama normale, sem HDL-a koji je nizak i ne mogu ga povisiti od svoje 30-te godine. Stres ne znam kako da izmerim- mada sam više puta radio Cortizol i uvek je bio u granicama normale.
Posavetovali ste me da pijem Cardiopirin 100mg ali ne znam da li bih to smeo jer koristim tablete Bilobil Intense 120mg zbog operacije uva koju sam imao pre nekoliko godina?
A što se tiče tableta Paravano koje ste naveli ne znam da li bih smeo da ih koristim jer su meni LDL, ukupan holesterol i trigliceridi u granicama normale i čak bliži donjoj granici normalnih vrednosti.
Lipidni status je takav da su mi sve stavke ub granicama normale ali HDL je ispod donje granice.
Od faktora rizika jedino pušenje treba da ostavim ali da li bi to povisilo HDL…..to već ne znam?!

Govorim ja lekarima već 15 godina da mi je uvek uvećan koeficijent ateroskleroze (zbog niskog HDL-a) ali uvek je njihov odgovor bio da mi je takav metabolizam.
Pre 15 godina sam mogao nešto i da promenim, a korišćenjem statina šta mogu sada rešiti kada su mi sve masnoće niske i u granicama normalnih vrednosti.

Nego možete li mi bar reći da li smem da uzimam Bilobil intense 120mg istovremeno sa Cardiopirinom 100 mg. I da ostavljam cigarete, naravno !
Srdačan pozdrav!

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 2 године ago
Postovani  Pusenje je glavni faktor rizika za aterosklerozu na razne nacine ,ukljucujuci i uticaj na hdl i holesterol . Nemojte piti cardiopirin i Bilobu istovremeno zbog rizika od krvarenja. Pozdrav