Ana asked 1 година ago
Cerka je sa 6 godina operisana i zatvoren je sant izmedju pretkomora ASD. Ove godine puni 26 godina, nikada nije imala problem niti je uzimala bilo kakvu terapiju. Zadnje dvije godine slucajno je otkriveno da ima konstantno povisene eritrocite koji se krecu od 5.2 do 5.5, gvozdje je na gornjoj granici 152, a hematokrit uglavnom u granicama 0.46. za krvnu sliku je karakteristicno i to da je konstantno % neutrofilnih granulicita malo snizen 46.0 a % limfocita malo povisen 42.4. Ona nema nikakvih tegoba,  dva puta godisnje vadi krv i to je to. Molim vas za misljenje, da li ima potrebe za nekom terapijom ili daljim analizama? 

2 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 1 година ago
Postovana  Venepunkcija je dovoljna za sada ,uz detaljan pregled pulmologa i hematologa . Pozdrav
Ana replied 1 година ago

Ona do sada nije imala venepunkciju, vadjenje krvi dva put godisnje radi se zbog pracenja krvne slike. Mislite li da bi trebala da pocne sa tim i da li bi trebala da pije aspirin.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 1 година ago
Postovana  Za izolovano povisene eritrocite treba potraziti razlog ,to mogu biti boravak na velikoj nadmorskoj visini kao i hiopoksija drugog uzroka . Zato predlazem pregled pluca i srca . Venepunkcija je obicno dovoljna mera . Vas lekar zna pri kojom vrednostima ce je raditi . Pozdrav