Ljubinka asked 2 године ago
Postovanje. Dijete mi je vakcinisano tetraksim vakcinom. A za mjesec da dodjemo na mmr. Nakon par dana od vakcine dobija petehijalni osip po ledjima, kako kazu osip karakteristican za mmr. U glavi mi je stalno sumnja da nije tada dobio mmr greskom, narocito jer sam vidjela kutijicu vakcine koju je trebao primiti. Ne podudara se sa tetraksim vakcinom. Bijela kutijica s crvenim slovima. Moje pitanje jeste: da li ce u slucaju ppvrede moje dijete biti dovoljno zasticeno od prethodnih doza vakcina, ova mu je bila u sestoj godini pred skolu? Jer kazu nam da dok ne prodje 10 godina ne daje se bilo kakva dodatna zastita. Hvala i izvize na duzem pitanju. Da napomenem da u slucaju bilo kakve povrede dijete ce odmah biti odvedeno u ambulantu bez nekog prirodng lijecenja ili slicno. Da li se obradom rane i antibioticima moze sprijeciti razvoj te bolesti?

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 2 године ago
Postovana  Ako je dete uredno vakcinisano onda je zasticeno od tetanusa . Antibiotici i previjanje nisu dovoljna zastita kod nevakcinisanih osoba od tetanusa . Pozdrav      
Ljubinka replied 2 године ago

Jasno je meni to ali postoji sumnja da li ima petu dozu vakcine. Pa me zanima da li ce ga prethodne doze stititi u slucaju da nema petu dozu. Objasnila sam u proslom pitanju da ppstoji nejasnoca i nesigurnost u datu petu dozu.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff replied 2 године ago

Imace neku zastitu ,ali nepotpunu ako zaista nije primio poslednju dozu .
Pokusajte da proverite .