Pitanja i odgovoriIzaberite oblast medicine na koju se odnosi Vaše pitanje: Opšta medicinaKako izbaciti ili smanjiti višak gvožđa iz organizma?
Sanja Živković asked 2 године ago
Poštovana doktorka  dobar dan. Bila bih Vam veoma zahvalna na odgovoru. Pitanje je vezano za moju mamu ona ima 63 godine, pije lek uveče za srce i jedan lek min. doza ujutru za dijabet. Međutim ima povišeno gvožđe 32 jedinica na šta joj je dr internista rekao da pije vitamin C da bi lakše gvožđe izbacilla iz tela. nakon tri meseca uzimanja vitamina C njeno gvožđe je sada 42,5 jedinica. Sada je baš zabrinuta i ne zna šta da radi. Čuli sam od  da se govžđe izbacuje iz organizma transfuzijom krvi. Moja mama ne želi na taj način da eleminiše gvožđe jer se plaši iz  nekih razloga.  Zanima nas da li postoji i neki drugi način da se to gvožđe smanji? Puno Vas pozdravljamo.

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 2 године ago
Postovana  Venepunkcijom i vadjenjem odredjene doze krvi moze se smanjiti doza serumskog gvozdja . Osnovno je naci ispitivanjem uzrok povisenog gvozdja ,potom leciti svakako . Pozdrav