Lara asked 6 месеци ago
Postovani  Vec duze vreme, tacnije 2-3 godine imam probleme sa manjkom energije i generalnom slaboscu. Koliko god da spavam, odmaram ujutro ustajem izuzetno umorna, bezvoljna i sa bolovima u misicima koji su sada postali redovna pojava, a najvise se javljaju u rukama i u nogama. Pored toga, generalno osecam slabost koja me prati tokom celog dana, nemam energije i nekad nisam u stanju ni da setam, sto mi je predlozeno obzirom da imam visak kilograma koje bih trebala da skinem. Imam dijagnozu sindroma suvih ociju, suva usta i suve usne, kao i izuzetno suvu kozu odnosno ekcem koja se smiri na normalu tek kada dodje toplije vreme - na zimu, jesen i prolece mi je koza suva, svrbi i sa suvoca najvise obuhvata ruke, prostor izmedju prstiju i zglobove ruku, sa crvenim, suvim pecatima koji u najgorem periodu krvare i pucaju. 

Nisam jos naisla na doktora koji je moje tegobe shvatio ozbiljno, dok me nedavno oftalmolog nije uputio na test anti SSA i anti SSB antitela zbog sumnje na Sjogren sy, medjutim ta antitela su negativna. Da li postoji potreba da se radi jos neka analiza i koja? I da li bi bilo dobro da se obratim reumatologu zbog navedenih tegoba?

1 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 6 месеци ago
Postovana  Obratite se reumatologu za dalja ispitivanja . Biopsija malih pljuvacnih zlezda moze sa sigurnoscu dati odgovor da je radi o Sjogrenovoj bolesti . Uradite i detaljan internosticki pregled sa lab sed kks urea kreatinin glikemija HbA1c crp alr ast ft4 tsh urin  Ima i drugih oboljenja diferencijalno dijagnosticki( dijabetes, srcana slabost ,bolest bubrega itd) Pozdrav