Zlatko Stokanovic asked 9 месеци ago
Poštovani, Majka je u pitanju. Ima umjerenu anemiju (107 vrijednost Hemoglobin) i povecane trombocite (preko 600) , MCV -75,7, MCH-19, MCHC-263. Ona boluje od depresije i Hasimota(stitna). Moze li vece pogorsanje Hasimota uzrokovati ovako umjerenu anemiju i povecanje Trombocita. Jer kada je radila ovu krvnu sliku, njen THS je bio visok 13,6. Imala je simptome umora, nesanice,zatvora, znojenja....Doktorica joj je povecala letrox sa 100 na 150, sad je vec malo bolje,  vec pije tu dozu 10 dana. Radila je prije par mjeseci mamografski pregled. Juce je snimala stitnu zlijezdu. Radila je UV stomaka, gastroskopiju. Radila kolonoskopiju ali ne cijelu vec do pola, sad ide na CT corolografiju da uradi i ostali dio crijeva, tj. desni kolon. Dakle, momentu kad je imala malokrvnost i povisene trombocite, imala je sTHS 13,6, baš visok. Sada su joj letrox sa 100, povecala na 150. Takodje moram naglasati sa je ona tokom cijelog zivota bila na donjnima granicama Hemoglobina, a prije par godina je pila neke kapsule jer joj je bio ispod. Pozdrav Ciljevi koji su konkretni, mjerljivi, dostižni, realni i dobro tempirani.

3 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 9 месеци ago
Postovana , Vasa majka verovatno ima skriveno krvarenje kao uzrok anemije ,pored kolonoskopije treba uraditi i ginekoloski pregled i papa test . Anemiju leciti Sideralom od 30 mg jednom dnevno tri meseca i leciti osnovni uzrok anemije kad se pronadje . Sve najbolje ,pozdrav!
Zlatko Srokanovic replied 9 месеци ago

Poštovani,

Hvala na odgovru. Pročitao sam u nekim člancima da Hipotireoza razvija neki oblik anemije, pa sam zato pitao da nije to jedna od mogucnosti. Jer se plasim da bi druge mogucnosti mogle biti neka vrsta karcinoma.

Ovjde sam to sve pročitao, ne znam koliko su relevatne ove informacije.

https://ordinacija.vecernji.hr/baza-bolesti/bolest/hipotireoza/

https://ljekarne-prima-farmacia.hr/savjeti/najcesce-bolesti-stitne-zlijezde-184/

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 9 месеци ago
Anemija sa povisenim trombocitima upucuje na zakljucak da ima skrivenog krvarenja ,koje moze biti u sklopu raznih bolesti ,pa i malignih. Prvi koraci u dijagnostici su fob test i ginekoloski pregled sa papa testom ,kao i kolonoskopija ako se sumnja na crevni uzrok . Ako se tu ne nadje uzrok ,rade se dalje dijagnosticke metode!
Zlatko Stokanovic replied 9 месеци ago

Hvala na odgovoru.

Mi smo radili analizu stolice i nije bilo krvarenja, ali je opet poslata na kolonoskopiju. Ljekar koji je uradio kolonoskopiju kaze na nisu nista nasli do ispod desnog rebra, ali da mora na CT colonografiji da vidi jos taj početni dio crijeva. Pitao sam ga je li bilo aktivnog krvarenja, kaze nije. Pitao sam ga je li hitno za CT colonografiju, on kaze nije hitno. Posto mi čekamo do mjesec dana taj pregled jer u nasem gradu nema.

Mada mi je čudan nalaz: jer je napisao sifru k625 Haemorrhagia ani et recti ( a kada sam ga pitao zasto to pise, kaze zbog osiguranja) i kaze da nije nasao nikakvu krv. Takodje pise da su je primili na hirurgiju da joj urade kolonoskopiju zbog rektaoragije (iako sve analize stolice prije toga nisu pokazale krvarenje)

Takodje mi je i porodicna doktorica kada je očitala nalaz rekla da je ova polovicna kolonoskopija uredna i da nije bilo nikakve krvi.

Evo vam nalaz, prepisao sam ga

Otpusna dijagnoza: k625 Haemorrhagia ani et recti (ovo sam sebi preveo kao krvarenje)

Terapija: simptomatska

Napomena: uraditi CT kolonografiju
Kontrola kod hirurga sa nalazom

Pacijent primljen na odjeljenje hirurgije zbog rektoragije.

Uradjen EGD nalaz od (29.12.2023) uredan

Uradjena kolonoskopija u opštoj anesteziji nalaz od (29.12.2023) “Rektum bo Sigma dolicho Colon descendens i transversum bo”

Izvinite sto sam vam ovoliko pitanja postavio.

Zlatko Stokanovic replied 9 месеци ago

Zaboravih reci da je istovremeno radjena i gastroskopija, pretpostavljam da je ovo to: Uradjen EGD nalaz od (29.12.2023) uredan

Zlatko Stokanovic replied 4 месеца ago

Evo sta smo kompletirali u posljednjih pola godine od pregleda: magnetnu rezonancu abdomena i male karlice, rtg grudi, niskodozni ct grudnog kosa, kolonoskopiju, colonografiju, gastroskooiju, ginekoloski UV, papa test, UV srca, UV vrata….bili smo i kod hematologa on kaze nema leukemiju jer su eretrociti u redu…on misli da je neki problem u digestivnom traktu iako smo odradili sve nalaze i misli da je dobroćudni jer dugo traje.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff replied 4 месеца ago

Odlicno ,suzili ste polje dijagnostike .
Ponovite gastroenteroloski pregled .
Pozdrav

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 9 месеци ago
Uradite ginekoloski pregled sa Papa testom. Ako je u redu ,onda ct pluca ,nmr trbuha ...treba naci uzrok .