Marina asked 1 година ago
Dobar dan, pre mesec dana pocela sam da pijem eliceu uz povećanje doze ali ona nije davala rezultate, sada mi je doktorka uvela da pijem anafranil 1 ujutru 1 na podnu. Moje pitanje je kakav je taj lek, da li je dobar? Hvala unapred ♥️

4 Answers
Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 1 година ago
Postovana  Anafranil je takodje antidepresiv,dobro se podnosi i ima dobar efekat . Pozdrav
Marina replied 1 година ago

Hvala vam doktorka. Da li je anafranil bolji od elicee 10 mg?

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 1 година ago
Postovana  Elicea je savremeni antidepresiv ,a Anafranil je stariji lek iz grupe triciklicnih antidepresiva . Imaju razliciti mehanizam delovanja . Uz farmakoterapiju bitan je i razgovor sa psihijatrom ili jos bolje psihoterapeutom. Potrebno je vreme i strpljenje u svakom slucaju ,kao i podrska porodice ,bliznjih . Depresija obuhvata siroku grupu poremecaja zdravlja ,od blage reaktivne do teske . Uspeh u lecenju je dobar u kombinaciji farmakoterapije i psihoterapije ,uz punu Vasu saradnju . Kada budete bolje pravi je trenutak za zapocinjanje serije razgovora sa psihiterapeutom. U tim razgovorima obradjivacete svoja osecanja,potrebe i konflikte zrelije ,otkrivacete svoja uverena i menjati ih u racionalnija ,dubljim pristupom razumecete bolje razvoj svoje licnosti i menjacete ono sto Vam smeta . Ematija i strucno vodjeni razgovori uz farmakoterapiju jedno vreme pomoci ce Vam da iz depresije izadjete polako i sprecavate recidive tj ponovne epizode depresije . Pozdrav
Marina replied 1 година ago

U pravu ste doktorka. Meni je doktor psihijatar dao anafranil zato sto imam osecaj gusenja prosto jedva izdržim voznju kolima od Kruševca do Trstenika otvorim prozor do kraja samo da uzmem vazduh neki cudan osecaj u stomaku i onda mislim gotovo ugusicu se ili kada pijem kafu u kaficu prosto je popijem vrelu samo da sto pre idem. Osecaj neke napetosti, tuge. Ali nekako se borim. Uz taj anafranil dali su mi i ksalol. Zato sam vas pitala kakav je lek pijem ga tek 6 dana a nisam cula puno o njemu cula sam o svim drugima lekovima tim novijim ali o ovom bas nista.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 1 година ago
  1. Moje je misljenje i da uradite internisticki pregled ,ekg ,lab i to kks crp glikemiju urea kreatinin hol trig alt ast ,pregled pluca takodje da budete sigurni da je organski sve u redu.
    Ne znam od kada imate tegobe ,sta je prethodilo tegobama ,sta jos osecate sada ,pretpostavljam i da je bilo neprijatnih dogadjaja pre pojavljivanja tegoba ?
    Anafranil ce pomoci ,ali je i razgovor sa edukovanom osobom veoma vazna pomoc .
Marina replied 1 година ago

Doktorka vadila sam krv u decembru sve je bilo ok EKG isto, ja od 2021 pijem eliceu po 10 mg medjutim sada u januaru ja sam prekinem terapiju februar je bio ok dok sada u martu nisu krenule tegobe neka tuga napetost osecaj da se gusim placljiva sam bila i od 28 marta su mi opet vratili eliceu medjutim mesec dana nista nije radila i onda su uveli Anafranil i pijem ga tek 6 dana. Sad osecam tugu nekad, ne placem a osecaj gusenja Jos po malo je tu i po malo napetost uznemirenost, raspoloženje mi je nekad ok nekad se zabrinem sta mi se ovo dešava pa se zamislim.

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff answered 1 година ago
Bice Vam bolje ,treba vremena da lek ispolji svoje dejstvo . Ali farmakoterapija nije dovoljna da razumete svoja osecanja ,potrebe ,da razresite konflikte koji Vas muce ,to je posao psihoterapeuta da pomogne. Proverite i rad stitaste zlezde uz lab . Pozdrav!
Marina replied 1 година ago

Sve sam vadila stitna zlezda je uredna. Mene doktorka nista ne muci i sta me god muci ja pricam sa mojima imam i cerku od 6 godina, jedino sa partnerom sto sam imala dosta svadja gomilu nesuglasica i to je uticalo na mene ja sam dosta emotivna sve prihvatam k srcu i verovatno moj organizam je odreagovao ovako. Hvala vam na vremenu i savetima.♥️♥️

Dr Biljana PetrovicDr Biljana Petrovic Staff replied 1 година ago

Hvala Vama na saradnji i lepim recima ,javite da li ste bolje ,pozdrav